Nieuwsbericht wat alleen vanuit de configurator te lezen is

Uitbouwen of aanbouwen van een woning is een geweldige manier zijn om extra ruimte te creëren en meer comfort toe te voegen. Het kan ook een verwarrende en overweldigende taak zijn, vooral als het gaat om de regelgeving rondom vergunningen. Veel mensen vragen zich af of ze zonder vergunning een uitbouw of aanbouw mogen maken en zo ja, onder welke voorwaarden. Op deze pagina gaan we dieper in op de regels en voorschriften rondom het uitbouwen en aanbouwen van je woning, zodat je beter geïnformeerd bent en met vertrouwen aan je project kunt beginnen. We zullen ook enkele belangrijke zaken bespreken waar je rekening mee moet houden voordat je begint met bouwen. Lees verder om meer te weten te komen over de mogelijkheden om zonder vergunning uit te bouwen of aan te bouwen.

Waar op het erf mag je een uitbouw of aanbouw maken

Bij het uitbouwen of aanbouwen van je woning zijn er verschillende regels en voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat een uitbouw niet tot over de erfgrens mag komen en dat er binnen twee meter van de erfafscheiding geen ramen geplaatst mogen worden die direct uitkijken op de buren. Daarnaast moet een uitbouw in de zijtuin minimaal 1 meter achter de voorgevel geplaatst worden en mag er geen uitbouw geplaatst worden in de zijtuin als deze aan een openbaar toegankelijk gebied grenst, zoals bij een hoekwoning. Als je achter erfgebied direct aan een openbaar toegankelijk gebied grenst, moet de aanbouw 1 meter terugspringen. Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat je voor een uitbouw aan de voorkant van je huis altijd een omgevingsvergunning nodig hebt. Houd deze regels in gedachten om ervoor te zorgen dat je bouwproject zonder problemen verloopt.

Wat mag ik zonder vergunning uit- of aanbouwen?

Van belang is dat je de regels uit de vorige alinea’s in acht neemt, voldoe je hier niet aan dan zijn de volgende regels niet van toepassing. Je mag alleen zonder vergunning uit- of aanbouwen als er een plat dak op komt, maar er mag geen dakterras op gebouwd worden. Wil je dus een schuin dak op de aanbouw, dan moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Het is ook niet toegestaan om zonder vergunning een verdieping te plaatsen op een aanbouw. Daarnaast mag een vergunningsvrije aanbouw nooit hoger zijn dan vijf meter en niet dieper dan vier meter. 

Ook moet de aanbouw altijd onder de 30cm boven de hoogte van de 1ste bestaande bouwlaag blijven. Voldoe je aan al deze regels dan kun je mogelijk een vergunningsvrije uitbreiding realiseren van je woning.

Uitbouwen aan achterzijde van de woning

Als je overweegt om de achterzijde of achterkant van je woning uit te bouwen, is het belangrijk om rekening te houden met de geldende regels. In de meeste gevallen kun je een vergunningsvrije uitbouw realiseren, zolang deze aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zoals in de vorige alinea omschreven mag een uitbouw of aanbouw aan de achterkant van je woning niet hoger zijn dan vijf meter en niet dieper dan vier meter als je dit vergunningsvrij wil bouwen.

Voorkom problemen: check het omgevingsloket en informeer bij je gemeente

Wil je zeker weten dat je het juiste doet? Dan is het altijd verstandig om vooraf het Omgevingsloket online van de Rijksoverheid te raadplegen vanwege de vele verschillende regels die gelden voor een omgevingsvergunning. Door het beantwoorden van een aantal vragen op de website kunt u snel te weten komen of u een vergunning nodig heeft.

Naast het checken van de regels via het Omgevingsloket adviseren wij altijd om contact op te nemen met de eigen gemeente. Gemeenten kunnen namelijk aanvullende regels en voorwaarden stellen die specifiek zijn voor de betreffende locatie. Ook kunnen zij jou adviseren over eventuele alternatieve opties voor de uitbreiding van uw woning. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het niet voldoen aan de geldende regels kan leiden tot vervelende consequenties, zoals boetes en zelfs het afbreken van de bouwwerkzaamheden. Het is daarom altijd verstandig om zorgvuldig te controleren of je aan alle voorwaarden voldoet en om in geval van twijfel contact op te nemen met de gemeente of een specialist. Door goed geïnformeerd aan de slag te gaan, kun je zonder zorgen bouwen.

Interessant?
Deel ons bericht