Inmeten en monteren van HSB wanden

Inmeten

Bij Prefabmaat stel je jouw HSB wand helemaal op maat samen. Wij maken de HSB wand dus precies zoals jij wenst. Des te belangrijker is het juist inmeten. Maar hoe bepaal je nu de juiste maat? Wij helpen je graag een handje met een korte uitleg.

De maat bepalen van een HSB wand

In de configurator vragen we naar de afmetingen van jouw element. Hier doelen we op de buitenwerkse maat: dit is de afstand van de ene buitenkant van het element naar de andere buitenkant van het element. Oftewel: de omvang van het element inclusief de wanden. Voeg de juiste maten toe in de configurator. Je ziet deze direct terug in de werktekening. Controleer dit dus goed.

Let op: de peilmaat is een andere maat dan de maat van het element (wanneer het element door peil zakt)
Tip: plaats je twee wanden in de hoek tegen elkaar? Houd er dan rekening mee dat de ene wand voor de andere komt en je de hoek hierdoor dus maar bij een van de twee wanden mee moet rekenen.

RC-waarde

De geselecteerde materialen en gewenste RC-waarde bepalen de dikte van de HSB wand. De RC waarde geeft aan welke mate van isolering een wand heeft. Hoe dikker de wand, hoe meer isolatiemateriaal in de wand past en dus des te hoger de RC-waarde. In Nederland is voor nieuwbouw een minimale RC-waarde gesteld van 4,7. Dat is dan ook de waarde van onze HSB-wanden. Deze RC-waarde is berekend bij een houtpercentage van 19%.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het inmeten of wil je dat we jouw bestelling controleren? We zijn er voor je! Je kan met ons chatten, bellen of mailen!

Monteren

Voordat de HSB wanden bij jou worden geleverd, is het handig om te weten hoe je deze het beste kunt plaatsen. Of je nu een ervaren of beginnende vakman bent, we helpen je graag op weg bij het plaatsen van de HSB wand met onderstaand stappenplan.

Stap 1: voorbereidingen voor het plaatsen van de wand

Voordat je aan de slag gaat met het plaatsen van de wand is het belangrijk dat je het benodigde gereedschap klaar hebt liggen. Controleer daarnaast of de stelruimte tussen het element en het bouwkundig kader aanwezig is. Op deze manier kan het element waterpas gesteld worden. Let op: dit geldt alleen als de HSB wand niet-dragend is.

Plaats de muurplaten en stelregels op stelblokjes op de juiste hoogte, zet deze vast met schoren en sabel de muurplaten en stelregels vervolgens over de volledige lengte en breedte met cementmortel.

Stap 2: het hijsen van de wanden

Als de juiste voorbereidingen zijn getroffen, is het tijd om de wand naar de juiste plaats te hijsen. Je kunt hiervoor zelf een hijskraan regelen, maar tegen een meerprijs van € 195,- doen wij dit voor je. We helpen je in dat geval graag om de HSB wand(en) op de juiste plaats te krijgen. Zo win je tijd en kan jij direct daarna aan de slag met het plaatsen van de wanden.

Stap 3: het plaatsen van de wanden

Tijd om de wanden te plaatsen! Er zijn verschillende manieren om de wanden te plaatsen. Zo is het mogelijk om ze te doorboren en op die manier te bevestigen, maar we adviseren om de wanden eerst op beugels te zetten. Vervolgens kun je onder de beugel door het frame inschroeven. Van binnenuit doorschroeven is ook een optie, maar dan moet de folie wel eerst losgehaald worden. 

Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat het stellen van de wandelementen volgens onze details gebeurt. Zorg er daarnaast voor dat je tijdens het plaatsen steeds controleert of de onderliggende constructie zowel horizontaal als verticaal exact op maat en waterpas is aangebracht. 

Stap 4: Gevelbewerking (metselwerk of hout)

Na het plaatsen van de wanden is het tijd om deze te gaan bekleden. Dit kun je doen met metselwerk of met hout. 

Ga je voor een gevelbekleding van metselwerk, let dan op dat de waterkerende laag volledig intact is en dat de ruimte tussen de bovenzijde van het metselwerk en de houtconstructie minimaal 10 mm is. Dit is in verband met het krimpen van de houtconstructie. Daarnaast moet de spouw van je woning of pand minimaal 40 mm breed zijn.

Ga je voor een houten gevelbekleding, dan werk je met spijkerregels. Deze bevestig je vervolgens met roestvaststalen nagels of schroeven. Schroef deze niet te ver door om beschadigingen aan het hout te voorkomen: de kop van de schroef of nagel moet op het oppervlak van het hout zichtbaar blijven.

Onze klantenservice helpt je graag

We hopen dat je met dit stappenplan goed aan de slag kunt met het plaatsen van jouw HSB wand(en). Heb je toch nog vragen over onze wanden, de detaillering of het plaatsen ervan? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Interessant?
Deel ons bericht