Hoe meet ik een dakkapel in?

 

Bij Prefabmaat verkopen we prefab dakkapellen. Niet in standaardmaten, maar volledig op maat gemaakt voor jou! Des te belangrijker dus dat de maten die je in onze configurator invoert kloppen. Om je te helpen bij het inmeten van de prefab dakkapel en daarmee de juiste maat te bepalen, geven we je graag een aantal tips mee.

Dakkapel buitenkant

Het inmeten van een dakkapel

Om de juiste maten te kunnen invoeren in de configurator is het belangrijk dat je de buitenwerkse maat bepaalt. Deze bepaal je door de nettomaat van de dakkapel in millimeters op te geven. Wat die nettomaat is, weet je door de hoogte en de breedte van het kozijn te bepalen en bij beide 300 mm op te tellen. Goed om te weten dat de standaardhoogte van de dakkapel 1500 mm is. Daarnaast is het belangrijk om de graden met een gradenboog tegen het dakbeschot aan te meten. Dit omdat gips of een binnenplaat niet altijd gelijk zijn aan het dakbeschot. Let op: het inmeten gebeurt bij een dakkapel altijd van binnenuit.

Een aantal aandachtspunten bij het inmeten van de dakkapel:

  • Houd rekening met de zogenaamde 50 centimeter regel: er moet altijd 50 centimeter afstand zijn tussen het hart van de scheidingsmuur met de buren.
  • Is er een sprake van een sporenkap? Ga dan uit van de sporenmaat + 200 mm is de buitenmaat.
  • Houd bij het inmeten rekening met bestaande dakdoorvoeren en het overstek van de dakkapel van 160 mm.

In de configurator kun je in de tweede stap de buitenwerkse maat invoeren. Na het invoeren van de maten zie je in de werktekening direct de juiste maten. Controleer deze goed.

Wat zijn de maten van een dakkapel?

Dakkapel maten zijn vrijwel altijd uniek, zeker bij Prefabmaat. Wij leveren enkel dakkapellen op maat en werken dus niet met standaardmaten. In onze configurator stel je jouw eigen dakkapel samen. Wel hebben we, om het jou gemakkelijker te maken, een onderscheid gemaakt in verschillende beginmaten, namelijk 2 meter, 3 meter, 4 meter en 5 meter.

Vergunningsvrij een dakkapel bouwen

Om een prefab dakkapel zonder vergunning te mogen bouwen, moet er voldaan worden aan een aantal eisen. De maximale hoogte van een dakkapel is vergunningsvrij 1,75 meter. De zijkanten dienen tenminste over een afstand van 0,5 meter te beschikken ten opzichte van de zijkanten van het dakvlak of de erfgrens. De onderkant van de dakkapel moet tussen de 0,5 en 1 meter zijn vanaf de dakvoet (het onderste gedeelte van een dakschild). De bovenkant van de dakkapel dient zich ten minste 0,5 meter onder de daknok te bevinden.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het inmeten van de dakkapel of met het controleren van je bestelling? Wij staan voor je klaar! Neem contact met ons op via de chat, telefoon of mail.

Interessant?
Deel ons bericht