Kan je vergunningsvrij uitbouwen of aanbouwen?

 

Veel mensen vragen zich af of ze zonder vergunning een uitbouw of aanbouw mogen maken. Als dit mogelijk is, welke voorwaarden zitten er dan aan?

Hier vind je informatie over de regels en voorschriften voor het uitbouwen en aanbouwen van je huis. Dit zorgt ervoor dat je goed geïnformeerd en vol vertrouwen aan je project kunt beginnen. We bespreken belangrijke zaken voor je begint met bouwen. Lees verder voor info over bouwen zonder vergunning of aanbouwen zonder vergunning.

 

Vergunningsvrije aanbouw

Waar op het erf mag je een uitbouw of aanbouw maken

Bij het verbouwen van je huis moet je rekening houden met regels en voorwaarden. Een uitbouw mag niet over de erfgrens komen. Binnen twee meter van de erfafscheiding mogen er geen ramen zijn die uitkijken op de buren.

Daarnaast moet een uitbouw in de zijtuin minimaal 1 meter achter de voorgevel geplaatst worden. Er mag geen uitbouw geplaatst worden aan de zijkant van het huis als dit grenst aan een openbare grond, zoals bij een hoekwoning. Als je achter erfgebied direct aan een openbaar toegankelijk gebied grenst, moet de aanbouw 1 meter terugspringen. 

Voor een uitbouw aan de voorkant van je huis heb je altijd een vergunning nodig. Houd deze regels in gedachten om ervoor te zorgen dat je bouwproject zonder problemen verloopt.

Wat mag ik zonder vergunning uit- of aanbouwen?

Belangrijk is dat je de regels uit de vorige alinea's volgt. Als je dat niet doet, gelden de volgende regels niet. Zonder vergunning mag je alleen uit- of aanbouwen met een plat dak, maar geen dakterras bouwen. 

Wil je dus een schuin dak op de aanbouw, dan moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Het is ook niet toegestaan om zonder vergunning een verdieping te plaatsen op een aanbouw. Daarnaast mag een vergunningsvrije aanbouw nooit hoger zijn dan vijf meter en niet dieper dan vier meter. 

Ook moet de aanbouw altijd onder de 30cm boven de hoogte van de 1ste bestaande bouwlaag blijven. Voldoe je aan al deze regels dan kun je mogelijk een vergunningsvrije uitbreiding realiseren van je woning.

 

Uitbouwen aan achterzijde van de woning

Bij uitbouw achterkant woning, let op geldende regels. In de meeste gevallen kun je een vergunningsvrije uitbouw realiseren, zolang deze aan bepaalde voorwaarden voldoet. Een uitbouw of aanbouw aan de achterkant van je huis mag maximaal vijf meter hoog zijn. De uitbouw of aanbouw mag niet dieper dan vier meter zijn als je dit vergunningsvrij wil bouwen. 

Wat is de maximale afmeting voor een uitbouw of aanbouw?

De maximale uitbreiding zonder goedkeuring is natuurlijk interessant, dus daar hebben wij het eerst over. Zoals eerder benoemd mag de maximale afmeting vijf meter hoog zijn en vier meter diep. Dit is natuurlijk vergunningsvrij, wil je meer dan moet je een vergunning aanvragen.

 

Nu wil je graag weten wat de afmeting maximaal wilt zijn. De totale oppervlakte dat zonder vergunning uitgebreid kan worden is 100 vierkante meter. Alleen moet je rekening houden dat je niet meer dan 50% van de tuin bebouwd wordt. Dit is natuurlijk heel groot, alles onder de 100 vierkante meter gelden dezelfde regels voor.

 

Er zijn andere regels omtrent vergunningsvrij aan- of uitbouwen in België. Woon je in België? Raadpleeg daar jouw gemeente of kijk naar de regels in jouw regio.

Voorkom een rechtszaak 


Gemeenten kunnen aanvullende regels en voorwaarden stellen die specifiek zijn voor de betreffende locatie. Ook kunnen zij jou adviseren over eventuele alternatieve opties voor de uitbreiding van uw woning. Het niet volgen van de regels kan leiden tot boetes. Het niet volgen van de regels kan leiden tot het stoppen van de bouwwerkzaamheden. 

Het is daarom altijd verstandig om zorgvuldig te controleren of je aan alle voorwaarden voldoet. Twijfel je neem dan contact op met een specialist of gemeente. Door goed geïnformeerd aan de slag te gaan, kun je zonder zorgen bouwen.