Wat komt er kijken bij het realiseren van een mantelzorgwoning?

Laatste tijd hoor je het steeds vaker, een mantelzorgwoning, maar wat is een mantelzorgwoning? Wat kost een mantelzorgwoning? Wat zijn de voor- en nadelen van een mantelzorgwoning en mag je wel zomaar een mantelzorgwoning plaatsen? Wij leggen je het allemaal uit in deze blog.

Prefab mantelzorgwoning

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een woning die geplaatst wordt op een erf speciaal voor mantelzorg. De woning is ingericht als een klein huisje. Dit helpt bij het verlenen van mantelzorg aan je naasten. Steeds meer mensen hebben zorg nodig alleen is er niet overal plek, een mantelzorgwoning kan dan een ideale oplossing zijn.

 

Nu duurt het plaatsen van een mantelzorgwoning erg lang. Bij Prefabmaat leveren we mantelzorgwoningen snel en op maat gemaakt. Dit doen wij door speciaal te kijken naar de wensen en behoeften die je hebt. Wij leveren alle wanden en daken speciaal naar wens. We kunnen zelfs een aanbouw plaatsen die omgetoverd kan worden voor mantelzorg.

 

Komt je naaste te overlijden of krijgt je naaste een andere plek om te wonen? Dan moet er wel voorzieningen verwijderd worden, zoals de keuken, toilet of badkamer. In het ergste geval moet de hele woning weg.

Mantelzorgwoning kopen?

Er komen verschillende kosten kijken bij het kopen van een mantelzorgwoning. Denk hierbij aan fundering, gevelbekleding, montage, vergunning etc. Een mantelzorgwoning van 70m2 kost rond de €100.000. Dit zijn schattingen; de kosten kunnen variëren afhankelijk van jouw specifieke wensen. Wij leveren alles binnen 10 werkdagen.

 

Je kan een case aanvragen bij ons, waarin we alle kosten van een eerdere project hebben samengevat. Dit geeft jou meer inzicht in waar je echt voor betaalt. Wij leggen jou er graag meer over uit.

Kan een mantelzorgwoning vergunningsvrij gebouwd worden?

Er zijn wat regels verbonden aan het bouwen van een mantelzorgwoning. Bij het bouwen van een mantelzorgwoning raden wij altijd aan om een vergunningscheck uit te voeren. Wij kunnen voor jou een check doen. Daarnaast kunnen wij ook het tekenwerk voor jou doen. Dit is verplicht bij het aanvragen van een vergunning.

 

Je mag een mantelzorgwoning vergunningsvrij bouwen, mits je je aan de opgestelde regels houdt. Het is niet nodig om naar jouw gemeente te gaan om je verbouwing te melden (Het is altijd verstandig om dit te doen om problemen te voorkomen.).

 

Als je een aanbouw wilt maken, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende eisen: de aanbouw mag niet hoger zijn dan 5 meter, niet dieper dan 4 meter en je moet 50% van je perceel onbebouwd laten. In dat geval heb je geen vergunning nodig om te gaan bouwen.

Wat voor voorwaardes zitten er aan een mantelzorgwoning?

Er zijn een aantal voorwaardes en regels die aan een mantelzorgwoning zit. Je mag een zorgwoning in de tuin realiseren, mits je 50% van het perceel onbebouwd laat. In juli 2022 is de Omgevingswet gewijzigd, waardoor vergunningsvrije mantelzorgwoningen in gemeenten moeten worden gerealiseerd.

 

Er moet sprake zijn van intensieve zorg bij jouw naaste. Het kan namelijk zijn dat je gemeente gaat vragen naar een verklaring van een arts. Dit moet van tevoren goed besproken zijn, en wees voorbereid op vragen vanuit je gemeente. Het is mogelijk dat jij ook in de mantelzorgwoning kunt wonen, en niet alleen de persoon die mantelzorg ontvangt. De mantelzorgwoning mag alleen op het achtererf worden geplaatst.

Voor- en nadelen van een mantelzorgwoning

Er komen veel dingen bij kijken voor het realiseren van een mantelzorgwoning. Er zijn veel opties waaruit je kunt kiezen, dus kies zorgvuldig wat bij jou past en je naaste. Zorg verlenen aan je naasten dichtbij huis. Dit is ideaal en gemakkelijk. 

Voordelen

  • Vertrouwde omgeving
  • Op maat gemaakt
  • Meestal geen vergunning nodig

Nadelen

 -       Afbreken van woning na overlijden of verhuizing naaste 

 -       Kosten voor het ombouwen van woning 

Waarom kiezen voor een prefab mantelzorgwoning?

Wij maken prefab mantelzorgwoningen op maat. Dit betekent dat we mantelzorgwoningen op maat maken volgens jouw wensen. Je hebt zelf maximale ontwerpvrijheid en het mooiste is; wij leveren al in 10 werkdagen na akkoord. Dit is zeer snel, zodat je snel mantelzorg kunt verlenen aan je naasten.

 

Met prefab kun je zelf kiezen voor het uiterlijk van de woning. Wij nemen samen met jou door wat de mogelijkheden zijn die wij leveren. Dit kan zowel op locatie als telefonisch plaatsvinden. Dit is heel eenvoudig, en zo kunnen wij samen met jou jouw wensen bespreken. De datum die je doorgeeft is dan de startdatum van het project. 

 

HubSpot Video

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden?

Wij leveren op maat gemaakte mantelzorgwoningen, volledig afgestemd op jouw wensen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op en wij bekijken de mogelijkheden voor jou. Dit doen wij samen met ons team om het snel en eenvoudig voor jou te maken. Wil je een vergunningscheck of tekenwerk doen voor de zekerheid? Wij kunnen dit voor jou regelen. 

Interessant?
Deel ons bericht