Zo zorg je voor een goede fundering van jouw prefab oplossing

 

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook bij het plaatsen van een prefab aanbouw, uitbouw of bijgebouw. Onderdeel van de voorbereiding is de fundering: een cruciaal onderdeel om er zeker van te zijn dat het gebouw stevig op zijn plek staat. Voor een aanbouw is het verstandig de fundering te isoleren. Een snelle en eenvoudige manier hiervoor is het gebruikmaken van een drukvaste EPS vorstrandbekisting, hiermee is de fundering van een aanbouw ook door een handige particulier zelf te maken.

 

EPS kist inclusief wapening
De EPS kist inclusief wapening

Waarom een geïsoleerde fundering?

Simpel: net als bij de muren en het dak van een woning verlies je ook via de vloer en de fundering warmte. Door de fundering en de vloer te isoleren, voorkom je dat je energie verspilt aan het opwarmen van de ondergrond: je houdt de horizontale uitvloeiing van warmte tegen. Het is een toevoeging op de vloerisolatie, die de verticale uitvloeiing van warmte tegenhoudt. 

Drukvaste EPS vorstrandbekisting: wat is het?

Met een EPS vorstrandbekisting creëer je op een effectieve manier een koudebrug-onderbreking door de fundering en vloer direct in elkaar over te laten gaan. De bekisting bestaat uit kisten van EPS (expanded polystyreen), waarvan de wand aan de binnenzijde lager is dan de buitenzijde. Door dit hoogteverschil kun je de vloerisolatie op de kist van de balk leggen en vervolgens de vloer en de funderingsstrook in één keer storten. 

De EPS-kisten hebben de juiste maat om standaard wapeningskorven in te leggen. Deze korven koppel je onderling en verbind je daarna aan de betonmatten voor de vloer. Een stijve en enorm sterke basis is het resultaat. 

Funderingsstrook
De funderingsstrook gestort

Hoe diep komt de fundering van jouw prefab oplossing?

De diepte van de fundering is afhankelijk van de dikte van de benodigde funderingsstrook en de dikte van de gewenste vloer. Als dit bekend is wordt de diepte bepaald op basis van de peilmaat. De EPS kisten moet gelegd worden op een schoon zand pakket van minimaal 100 mm. Dit is gemakkelijk te maatvoeren en voert eventueel regenwater sneller af.  Bij voorkeur komt de funderingsstrook op de vaste grondslag ofwel op de draagkrachtige zandlaag. Indien deze te diep ligt of niet bereikbaar is moet de fundering voorzien worden van heipalen. Hoeveel heipalen en welke lengte benodigd zijn is afhankelijk van de locatie van het de oplossing en de grootte en zwaarte van het gebouw, doormiddel van een sonderingsonderzoek kan de opbouw van de bodem inzichtelijk gemaakt worden.

Kisten voor gemetselde buitenwand

Een EPS-kist met ongelijke wanden is niet in alle situaties geschikt. Wanneer je een gemetselde buitenmuur maakt, wil je dat de fundering onder de gemetselde muur lager ligt dan het vloerpeil. In dit geval is een EPS kist met gelijke wanden de juiste keuze. Voordat je de vloer stort, timmer je een kist op de plek van de buitenzijde van de binnenwand, zoals gedaan is bij de aanbouw in deze blog.

Fundering cement klaar
De vloer volledig voorbereid voor het storten

Waarom EPS-kisten gebruiken?

Het werken met EPS-kisten kent meerdere voordelen. De kisten zijn licht van gewicht en bovendien erg snel te verwerken. Je bespaart tijd en materiaal in vergelijking met een traditionele houten bekisting. Dankzij de EPS-kisten is de fundering geschikt voor een enkele HSB wand, maar ook voor een HSB binnenwand in combinatie met een gemetselde buitenmuur. Laat wel altijd een berekening maken door een constructeur voor de zwaarte van de balk, de dikte van de vloer en de wapening. De kosten voor de fundering van een aanbouw zijn afhankelijk van de grootte van de oplossing en de locatie.

Jouw prefab HSB wand kopen?

Wil jij ook aan de slag gaan met prefab HSB wanden voor de aanbouw van een woning en heb je de fundering al liggen? Je bestelt jouw kant-en-klare HSB wand eenvoudig en snel via de configurator van Prefabmaat. Wij leveren jouw bestelling al vanaf vijf werkdagen op jouw gewenste locatie, leverdag en tijd. Kun jij snel verder met je klus!

 

Fundering aanbrengen
Het storten van de betonvloer

Vragen?

Heb je vragen na het lezen van dit artikel? Onze kennisbank staat vol met informatie over prefab bouwelementen. Wij staan bovendien voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Contact opnemen kan op werkdagen tussen 08:00 uur en 17:00 uur. We zijn te bereiken via de chat op onze website, via 085 805 345 of via hallo@prefabmaat.com

 

Interessant?
Deel ons bericht