Hoe plaats ik een HSB wand?

 

Voordat de HSB wanden bij jou worden geleverd, is het handig om te weten hoe je deze het beste kunt plaatsen. Of je nu een ervaren of beginnende vakman bent, we helpen je graag op weg bij het plaatsen van de HSB wand met onderstaand stappenplan.

Hoe plaats je een HSB wand

Stap 1: voorbereidingen voor het plaatsen van een HSB wand

Voordat je aan de slag gaat met het plaatsen van de wand is het belangrijk dat je het benodigde gereedschap klaar hebt liggen. Controleer daarnaast of de stelruimte tussen het element en het bouwkundig kader aanwezig is. Op deze manier kan het element waterpas gesteld worden. Let op: dit geldt alleen als de HSB wand niet-dragend is.

Plaats de muurplaten en stelregels op stelblokjes op de juiste hoogte, zet deze vast met schoren en sabel de muurplaten en stelregels vervolgens over de volledige lengte en breedte met cementmortel.

Stap 2: het hijsen van de wanden

Als de juiste voorbereidingen zijn getroffen, is het tijd om de wand naar de juiste plaats te hijsen. Je kunt hiervoor zelf een hijskraan regelen, maar tegen een meerprijs van € 195,- doen wij dit voor je. We helpen je in dat geval graag om de HSB wand(en) op de juiste plaats te krijgen. Zo win je tijd en kan jij direct daarna aan de slag met het plaatsen van de wanden.

Stap 3: het plaatsen van de wanden

Tijd om de wanden te plaatsen! Er zijn verschillende manieren om de wanden te plaatsen. Zo is het mogelijk om ze te doorboren en op die manier te bevestigen, maar we adviseren om de wanden eerst op beugels te zetten. Vervolgens kun je onder de beugel door het frame inschroeven. Van binnenuit doorschroeven is ook een optie, maar dan moet de folie wel eerst losgehaald worden. 

Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat het stellen van de wandelementen volgens onze details gebeurt. Zorg er daarnaast voor dat je tijdens het plaatsen steeds controleert of de onderliggende constructie zowel horizontaal als verticaal exact op maat en waterpas is aangebracht. 

Het plaatsen van een HSB wand

Stap 4: Gevelbewerking (metselwerk of hout)

Na het plaatsen van de wanden is het tijd om deze te gaan bekleden. Dit kun je doen met metselwerk of met hout. 

Ga je voor een gevelbekleding van metselwerk, let dan op dat de waterkerende laag volledig intact is en dat de ruimte tussen de bovenzijde van het metselwerk en de houtconstructie minimaal 10 mm is. Dit is in verband met het krimpen van de houtconstructie. Daarnaast moet de spouw van je woning of pand minimaal 40 mm breed zijn.

Ga je voor een houten gevelbekleding, dan werk je met spijkerregels. Deze bevestig je vervolgens met roestvaststalen nagels of schroeven. Schroef deze niet te ver door om beschadigingen aan het hout te voorkomen: de kop van de schroef of nagel moet op het oppervlak van het hout zichtbaar blijven.

Onze klantenservice helpt je graag

We hopen dat je met dit stappenplan goed aan de slag kunt met het plaatsen van jouw HSB wand(en). Heb je toch nog vragen over onze wanden, de detaillering of het plaatsen ervan? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Interessant?
Deel ons bericht