Wat is de opbouw van een HSB wand?

 

 

In dit kennisbank artikel leggen we je uit hoe onze prefab houtskeletbouw wanden zijn opgebouwd en wat de eigenschappen zijn. Zo kom je alles te weten over de afwerking aan de binnen- en buitenzijdes, isolatiewaarden en brandwerendheid. Lees hieronder meer over de opbouw van de HSB wand van Prefabmaat!

 

HSB wand opbouw

De HSB-wand is beschikbaar in twee verschillende opbouwen met een wanddikte van 140 mm en 235 mm. De houtskeletbouw wand opbouw bestaat uit vuren regels met een dikte van 38 mm ende hart-op-hart maat van het regelwerk is 600 mm. Tussen de regels wordt Knauff Naturoll 032 glaswol toegepast. Als je kiest voor de HSB-wand met een dikte van 140 mm, heeft deze een RC-waarde van 2,7. Als je kiest voor de HSB-wand met eendikte van 235 mm, heeft deze een hogere RC-waarde van 4,7. De HSB wand en de dikte bepaald dus de hoogte van de isolatiewaarde, dit is ook afhankelijk van de toegepaste isolatie.

Opbouw HSB wand
Opbouw van de basis HSB wand

HSB wand isolatie en RC-waarde

Prefabmaat biedt HSB-wanden met indrukwekkende isolatiewaarden. Bij een dikte van 235 mm in combinatie met een luchtspouw en gevelmetselwerk, bereiken onze wanden een RC-waarde van 4,7. Zelfs bij eendikte van 140 mm behalen onze wanden nog steeds een RC-waarde van 2,7. Om aan de hoogste normen voor isolatie te voldoen, maken we gebruik van verschillende soorten isolatiematerialen, waaronder Knauff naturoll 032 glaswol. Als alternatief bieden we ook bio based isolatiemateriaal, informeer naar demogelijkheden. Op basis van de wanddikte en de eisen van de klant kunnen we de gewenste RC-waarden bereiken. Kies voor Prefabmaat als je op zoek bent naar hoogwaardige houtskeletbouw isolatie.

 

Afwerking binnenzijde

Je hebt de keuze uit verschillende mogelijkheden voor de afwerking aan de binnenzijde van de HSB wand opbouw. Inde basis wordt er eerst een dampremmende PE-folie tegen het regelwerk geplaatst. Daarna heb je de mogelijkheid om de binnenzijde van de HSB wand af te werken met Ladura gipsvezelplaten van 12,5 mm. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een OSB plaat van 11mm. OSB is constructiever dan Ladura. Er kan ook gekozen worden voor de combinatie van OSB 11mm en Ladura 12,5mm. In plaatsvan Ladura of OSB is het mogelijk om de binnenzijde af te werken met een interieurplaat. Voor de interieurplaat gebruiken 12mm wit gegrond populieren multiplex.

Afwerking buitenzijde

Als basis kan je kiezen voor een waterkerend en dampdoorlatend folie, wat voornamelijk wordt gekozen wanneer er rondom de wandmetselwerk komt. Als alternatief kun je kiezen voor een Durelis vochtwerende spaanplaat V313 van 18mm. Hierbij vervalt de waterkerende dampdoorlatende folie, aangezien de spaanplaat deze functie overneemt. Wanneer je besluit om een spaanplaat aan de buitenzijde te gebruiken, dan heb je de optie om voor de binnenafwerking alleen voor PE folie te kiezen. De wand haalt dan de stabiliteit uit de spaanplaat aan de buitenzijde.

 

De folie of de spaanplaat V313 kan je voorzien van gewolmaniseerde spijkerregels met een afmeting van 28x45 mm. Hierbij heb je de keuze uit horizontale spijkerregels en verticale spijkerregels, waarbij de spijkerregels altijd hart op hart 600mm worden gemonteerd. Wanneer je kiest voor een waterkerend en dampdoorlatend folie, dan worden eerst verticale ventilatielatten aangebracht en daarop worden horizontale spijkerregels gemonteerd. Dit is van groot belang voor de ventilatie van de wand. Met gewolmaniseerde spijkerregels geef je jouw wand een stevige basis en kun je deze eenvoudig afwerken naar de wensen van het project.

 

Is een HSB wand brandwerend?

De HSB-wanden met een dikte van 235mm en bekleed met een 12,5mm gipsvezelplaat aan de binnenzijde zijn 30 minuten brandwerend, mits in combinatie met een luchtspouw en buiten gevelmetselwerk. Er is geen brandveiligheidsattest beschikbaar voor deze opbouw. Als er echter een dubbele gipsvezelplaat aan de binnenzijde is toegevoegd, wordt de brandwerendheid van de wand verhoogd naar 60 minuten. Ook hiervoor is geen attest beschikbaar.

Wat is het gewicht van een HSB wand?

Een HSB-wand weegt ongeveer 20 kg per vierkante meter, meteen dikte van 235 mm. 20 kg per vierkant meter is op basis van een dichte wand met enkelzijdig Ladura van 12,5mm, exclusief kozijn en sparingen.

Wat is de maximale afmeting van een HSB wand bij Prefabmaat?

Bij Prefabmaat hebben de HSB-wanden een maximale afmeting. De breedte van de wand mag niet groter zijn dan 7000 mm, en de hoogte mag niet hoger zijn dan 3000 mm. Dit zijn de grenzen waarbinnen we de wanden kunnen produceren voor een optimale kwaliteit en prestaties.

Ontdek onze HSB wanden

Prefabmaat heeft verschillende HSB wanden waarmee jij zo aan de slag kunt met samenstellen, zoals een HSB wand zonder sparing voor een dichte wand. Ook heb je bij ons de mogelijk om een HSB wand met deursparing of HSB wand met raamsparing te kiezen. Wil je dit nu allebei, dan kun je kiezen vooreen wand met raam- en deursparing (deur rechts) of HSB wand met raam- en deursparing (deur links). Wil je in jouw wand een grote deuropening voor tuindeuren of schuifpui, kies dan voor een HSB wand met (tuin)deur / schuifpui sparing.

Meer weten? Of vraag je project in prefab aan!

Wil jij meer weten over de HSB wanden van Prefabmaat? Via de onderstaande knop neem je contact op en kan je direct een project aanvragen. Wij denken graag met je mee!