Waarom kiezen voor biobased isolatie?

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, groeit de interesse in biobased isolatie. Biobased bouwen gaat over het gebruik van natuurlijke materialen die hernieuwbaar zijn en minder impact hebben op het milieu. Een bedrijf dat voorop loopt in deze duurzame beweging is Prefabmaat. In dit artikel ontdek je waarom biobased bouwen de toekomst is en hoe Prefabmaat hierin een cruciale rol speelt.

 

Wat is biobased bouwen?

Biobased bouwen draait om het gebruik van materialen die afkomstig zijn van natuurlijke bronnen, zoals planten, bomen en gewassen. Deze materialen worden gekozen vanwege hun hernieuwbare karakter en verminderde milieu-impact. Biobased bouwen is een milieuvriendelijke benadering die streeft naar duurzaamheid gedurende de hele levenscyclus van een gebouw.

Bio-based wand

Waarom biobased bouwen?

 1. Duurzaamheid: Biobased materialen verminderen de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare hulpbronnen en verminderen de uitstoot van schadelijke stoffen. Dit draagt bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van de bouwsector.

 2. Klimaatbestendigheid: Biobased materialen hebben vaak uitstekende isolerende eigenschappen, waardoor ze bijdragen aan een betere klimaatregulatie in gebouwen. Dit resulteert in energiebesparing en een verminderde behoefte aan kunstmatige verwarming of koeling.

 3. Gezondheid: Natuurlijke materialen dragen bij aan een gezonder binnenklimaat. Ze bevatten minder schadelijke stoffen en dragen bij aan een betere luchtkwaliteit, wat gunstig is voor de gezondheid van de bewoners.

 4. Niet wonen in een plastic zak: Er worden geen folies gebruikt en de vorm biobased bouwen is volledig damp-open.

 

Prefabmaat voorloper in biobased bouwen

Prefabmaat is een pionier op het gebied van biobased bouwen en biedt duurzame oplossingen aan. Van wand- tot dakisolatie, Prefabmaat kan duurzame materialen in hun prefab-elementen verwerken.

 1. Biobased Isolatiemateriaal: Een van de belangrijkste aspecten van biobased bouwen is isolatie. Prefabmaat maakt gebruik van isolatiematerialen die niet alleen thermisch efficiënt zijn, maar ook duurzaam en milieuvriendelijk.

 2. Hout als Hoofdmateriaal: Hout is een klassiek biobased bouwmateriaal, en Prefabmaat maakt hier optimaal gebruik van. Hout is hernieuwbaar, gemakkelijk te bewerken en heeft uitstekende structurele eigenschappen.

 3. Duurzame Samenwerkingen: Prefabmaat werkt samen met leveranciers die dezelfde toewijding hebben aan duurzaamheid. Door te kiezen voor duurzame materialen van betrouwbare bronnen, zorgt Prefabmaat voor een hoogwaardige en milieuvriendelijke bouwervaring.

De voordelen van Prefabmaat in biobased bouwen

 1. Efficiëntie: Prefabmaat levert kant-en-klare oplossingen die de bouwtijd aanzienlijk verkorten. Dit resulteert niet alleen in kostenbesparing, maar vermindert ook de overlast op de bouwplaats.

 2. Aanpasbaarheid: Prefabmaat biedt op maat gemaakte oplossingen die voldoen aan de specifieke eisen van elk project. Of het nu gaat om woningbouw of utiliteitsbouw, Prefabmaat past zich aan aan de behoeften van de klant.

 3. Milieubewuste Keuzes: Door te kiezen voor Prefabmaat maak je een milieubewuste keuze. De biobased materialen verminderen de ecologische impact, terwijl de efficiënte productiemethoden zorgen voor minder verspilling.

 4. Faseverschuiving is veel langer: Het duurt veel langer voordat de temperatuur van buiten naar binnen gaat t.o.v. traditionele isolatie en constructies.

 

Wat is biobased isolatiemateriaal?

Bio-based isolatiemateriaal is isolatiemateriaal vervaardigd uit natuurlijk materiaal zoals bijvoorbeeld hout, riet of kurk.

 

Wij maken gebruik van Gutex: de beste flexibele houtvezel isolatie op de markt. Dit is een bio-based isolatiemateriaal van den en spar afkomstig uit het Duitse Zwarte Woud. Wij streven naar duurzaamheid en kwaliteit. Hiervoor is Gutex de perfecte soort bio-based isolatie. Deze hoogwaardige isolatie is veelzijdig en biedt tal van toepassingen voor zowel binnen- als buitenconstructies.

 

Bij Gutex heeft warmte 9 uur nodig om naar binnen te komen of in naar buiten te gaan in de winter. Bij Glaswol is dit ongeveer 3,5 uur. Biobased isolatiemateriaal houdt warmte 257% langer binnen of buiten dan Glaswol. Dit is een van de grootste voordelen van biobased materialen.

Al onze biobased prefab oplossingen 

Onderstaande oplossingen kunnen gerealiseerd worden met biobased materialen:

 1. Aanbouw

 2. Uitbouw
 3. Bijgebouw
 4. Dakkapel
 5. Dakopbouw
 6. Woning
 7. HSB-wand

Voordelen van Gutex

 • Bescherming tegen hitte in de zomer en uitstekende isolatie in de winter.
 • Goede geluidsdemping.
 • Vocht regulerend en damp doorlatend.
 • Volledig recyclebaar.

 

Gutex voordelen

 

Interessant?
Deel ons bericht